Τρίτη 11 Ιουνίου 2013

Νέα Δικαίωση για το ηλεκτρονικό τσιγάρο και από την Γαλλία

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ

Το ηλεκτρονικό τσιγάρο αναγνωρίζεται ως μέσο μείωσης της βλάβης από το κάπνισμα

ΝΕΑ ΑΠΟΡΡΙΨΗ « ΧΑΣΤΟΥΚΙ» ΤΗΣ ΠΡΟΤΑΣΗΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΙΔΙΚΩΝ ΤΟΥ  ΓΑΛΛΙΚΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΥΓΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΤΣΙΓΑΡΟ 

Στη Γαλλία οι χρήστες του ηλεκτρονικού τσιγάρου ξεπερνούν τις 500.000
Αθήνα 4 Ιουνίου 2013.  Απόλυτα σύμφωνη με τις θέσεις που έχει εκφράσει ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Ηλεκτρονικού Τσιγάρου (ΣΕΕΗΤ), είναι η απόφαση της επιτροπής ειδικών του Υπουργείου Υγείας της Γαλλίας, η οποία δικαιώνει πλήρως το ηλεκτρονικό τσιγάρο.

Πιο αναλυτικά, το Γαλλικό Υπουργείο Υγείας ανέθεσε σε  Επιτροπή Ειδικών να μελετήσει το θέμα ηλεκτρονικό τσιγάρο και να προτείνει την κατάλληλη νομολογία. Η πρόταση της επιτροπής είναι ότι τα ηλεκτρονικά τσιγάρα, αντίθετα από την πρόταση της Επιτροπής Υγείας της ΕΕ, δεν πρέπει να απαγορευθούν, γιατί είναι προϊόντα που αποδεδειγμένα μειώνουν την βλάβη από το κάπνισμα, αλλά πρέπει να ληφθούν μέτρα ώστε να χρησιμοποιούνται μόνο από καπνιστές, εφόσον απευθύνονται αποκλειστικά σε αυτούς.

Με την παραπάνω θέση ο ΣΕΕΗΤ σαφώς και συμφωνεί, όπως και με το μέτρο που προβλέπει την απαγόρευση χρήσης ηλεκτρονικού τσιγάρου από ανηλίκους.

Αναφορικά με το μέτρο που εισηγείται η επιτροπή αυτή για την απαγόρευση χρήσης και του ηλεκτρονικού τσιγάρου σε κλειστούς δημόσιους χώρους, παρότι η επιτροπή αναγνωρίζει ότι η χρήση του ηλεκτρονικού τσιγάρου δεν δημιουργεί παθητικό κάπνισμα, ο ΣΕΕΗΤ δηλώνει ότι είναι κάθετα αντίθετος με αυτήν και την θεωρεί αντιδημοκρατική και αντιδεοντολογική.

Από ελληνικής τέλος πλευράς, αξίζει να υπενθυμίσουμε αυτό που επεσήμανε ο Πρόεδρος του ΕΟΦ κ. Γιάννης Τούντας, σε πρόσφατα δημοσιευμένο άρθρο του: «Δεν μπορεί κανείς να παραβλέψει το γεγονός ότι  πολλοί καπνιστές που διακόπτουν ή περιορίζουν το κάπνισμα με τη χρήση ηλεκτρονικού τσιγάρου, ωφελούν την υγεία τους».